Madárbarát kert (vagy erkély) és annak fontossága



Sziasztok!
Nyakunkon a november, ami a madáretetés megkezdésének hónapja, így gondoltam aktuális a téma, ami egyébként egész éves munkát ölel fel, bár már a téli madáretetés önmagában is sok segítség a madarainknak.

A madárbarát kert kifejezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (a továbbiakban MME) Madárbarátkert programjából vettem, aminek én tagja vagyok már évek óta. Ha érdekel titeket a program itt informálódhattok és akár csatlakozhattok is, de ha csak simán tenni szeretnétek valamit a madarainkért, akkor figyeljetek, mert mostantól egy éven át havonta leírom a tennivalókat. Ha esetleg szeretnétek tagjai lenni az egyesületnek, akkor ide katt a csatlakozáshoz, vagy lehetőség van jobb felül feliratkozni MME hírlevélre is.
Nem írnék le semmi olyat amit az említett oldalakon már leírtak, mert felesleges olyasmivel érveljek, amivel már érvelt más. Azonban leírnám a saját személyes tapasztalatom és véleményem, ami inkább a tanyasiakat vagy hobbikertészeket érdekelheti.

Miért tartom fontosnak a madaraink védelmét azon túl hogy szeretem az állatokat és a természetet? Mert minden kihat mindenre! Sok ember azt hiszi hogy kihasználhatja a természetet, de nem! És nem csak azért mert erkölcsileg vagy bárhogy nem, hanem mert minden mindenre hatással van! Nem akarok messze menni, maradjunk a madaraknál. Ha véded, eteted/itatod a madarakat, és biztosítasz nekik mondjuk költő/búvóhelyet, akkor bevonzod őket a kertedbe, és hamar meg is tanulják hogy kár messze menni, így törzsvendégekké vállnak nálad. Ez neked azért jó, mert ahol sok a madár, ott kevesebb a rovar. Nem csak mondom, én ezt tapasztaltam. Mint biokertész meg határozottan állítom hogy amikor kevés a madár, akkor a termést megeszik a rovarok, de mikor vannak madarak, csodás termésnek örvendhetünk. Szóval én nagyon ajánlom minden kertésznek aki nem szeretne vegyszerekkel dolgozni, akár egészségügyi, akár anyagi megfontolásból, hogy legyen része a programnak. Ha most nincs is lehetőséged az anyagiasabb hivatalos csatlakozásra, akkor sincs baj, hiszen valahol el kell kezdeni, és ha csak néhány dolgot csinálsz meg az első évben abból amit leírok majd, már sokat tettél! Aztán majd jön a többi... :)
Amit viszont a legegyszerűbben megtehetsz már ma, és mégis a legfontosabb a madaraknak; az a madáritató kihelyezése. Sokan nem tudják, de a madaraknak sokkal nehezebben a dolga ha vízről van szó, mint amikor táplálékbeszerzésről.
Főleg télen. Tehát ha tenni akarsz valami ami nem nagy dolog de fontos, akkor helyezz ki egy tálat vízzel, és cseréld benne a vizet rendszeresen. Ha nagyon mély a tál, akkor tegyél bele követ/téglát/valamit hogy rá tudjanak szállni a madarak, mert ha nincs színültig a tál, akkor a széléről könnyen belecsúszhatnak a vízbe.
Hamarosan jelentkezem a novemberi tennivalókkal.
Köszönöm a Figyelmet, Szép Napot az Olvasónak! ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése