Áprilisi tennivalók a madárbarát kertben



Sziasztok!
Megjött az április, így én is a következő résszével a sorozatnak.
Mielőtt azonban belekezdenék a sorolásba, tudatom veletek az örömhírt; a kihelyezett odúban hamarosan kelnek a kiscinkék. Ha sikerül kapnak egy kis posztot majd, éééés talán (mondom talán) videót is csinálok róluk majd, pláne ahogy cseperednek és ki-kikukucskálnak. ^^
Egyébként házi rozsdafarkú családunk is lesz az eresz alatt, de az nem odúban (egyébként "C" odú lenne nekik a megfelelő, de idén az nincs) esetleg őket is meglessük. :)
A tennivalók listája pedig a következő:
Szükség esetén fecske pelenka kihelyezése.
Továbbra is fészekanyag biztosítása (a cinkék nagyon szépen kibélelték a fészküket a kecskeszőrrel amit levedlettek az én drágáim)
Madáritatás mint egész évben.
Valamint ettől a hónaptól érdemes sarat biztosítani a fecskéknek. Ezt csinálhatjuk úgy hogy kikapálunk egy kis részt az udvar sarkába vagy ahol nem zavar minket, és naponta elárasszuk vízzel. Ebből a sárból szívesen használnak a fecskék a fészekápítéshez, már tapasztalom évek óta. :)
Ha nem zavar minket, akkor esetleg verhetünk pár százas szöget a gerendába az eresz alá, mert arra könnyebben és szívesebben kezdenek el építkezni a fecskék. Próbálkozhatunk még esetleg fecske műfészekkel is, de én azt még sosem próbáltam.
Amiket semmiképp ne tegyünk ha madarainknak jót akarunk:
Madáretetés.
Metszés.
Odútisztítás.
Régi fészkek eltávolítása.
Akit érdekel az előző bejegyzés megtalálja itt.

Ennyi lett volna az áprilisi lista, májusban jövök a következő résszel.
Köszönöm a figyelmet, Szép Napot az Olvasónak! ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése