Júniusi tennivalók a madárbatát kertben



Sziasztok!
Elkezdődött a nyár, és ilyenkor neveli a fiókáit a legtöbb kertben fészkelő madár. Ez nagyon izgalmas lehet ha meg akarjuk lesni az odú/fészeklakókat, de legyünk nagyon óvatosak, és ne zavarjuk feleslegesen a madarakat. Ha egyszer-kétszer belekukkantunk az odúba még nem dől össze a világ, és a jó anyai ösztönökkel megáldott tojó sem hagyja ott a fészket ha pont "rányitunk", de semmiképp se csináljunk rendszert a dologból, mindenképp legyünk óvatosak, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és soha ne nyúljunk bele a fészekbe!
Ezek fényében lehet egyértelmű, de ebben a hónapban tilos az odútisztítás, és a régi(nek vélt) fészkek eltávolítása.
A metszés sem a legjobb ötlet, hiszen megfoszthatjuk a madarakat a búvóhelyüktől.
Ha tehetjük, hagyjunk meg az udvarunkon egy részt ahol nincs lenyírva a fű, megkönnyítjük vele a rovarokra vadászó szülők dolgát. Egy komposztkupac is terített asztal lehet a madarak számára.
A madáretetés továbbra is tilos, főleg hogy néhány szülő a könnyebb utat választva esetleg magot vinne rovar helyett a fiókáknak, akiknek pont hogy szükségük lenne a sok fehérjére, ráadásul a mag fulladást is okozhat a kis fiókáknál. :(
Fészekanyagot és 
a fecskéknek sarat továbbra is biztosítsunk.Végül pedig a legfontosabb; a madáritatóban mindig legyen friss tiszta víz. 
Ha ezeket betartjátok, a ti udvarotok is tele lehet madarakkal, és a kertetek kártevőmentesebb lesz. Persze ha nincs valakinek veteményese, akkor is van értelme. :)
A legvégére pedig hoztam egy kis videót a második adag széncinege fiókáról. Hogy repül az idő!? 
Itt szeretném megjegyezni azoknak aki látták az előzőt; ez a videó most jobb minőségű mint az volt.

Köszönöm a figyelmet, Szép Napot! ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése